Всички почивки / Почивка за двама в Копривщица

Изтекла
36лв
Крайна цена
58лв
Цена
38%
Отстъпка
31 заявени ваучера
calendar 01.10 до 21.12

Почивка за двама в Копривщица

Нощувка за двама със закуска

Една копривщенска къща с уникален двор очаква вички онези, които ценят българкото, красивото и непреходното. Тризвездният семеен хотел „Калина” се намира в центъра на гр. Копривщица, в близост до музея на Любен Каравелов. Построен е в духа на възрожденската архитектура и е разположен в прекрасен двор сред зеленина и цветя в ансанбъл със старинна къща - паметник на културата.

Семеен хотел „Калина” разполага с леглова база от 12 места, разположени в 6 двойни стаи, всяка със самостоятелен санитарен възел, радио, сателитна и кабелна телевизия, минибар и безплатен интернет. По желание на клиентите, три от стаите могат да бъдат трансформирани в тройни.
В уютен лоби - бар с камина, на терасата или на двора, гостите могат да получат своята, закуска, кафе или питие .
В хотела са създадени условия за организиране на малки семинари, семейни празници и банкети.

Изберете вариант на офертата
Вариант 1:
Делничен пакет: една нощувка със закуска за двама
Цена: 58.00 лв. Отстъпка: 38% Спестявате: 22.00 лв.
възрастенвъзрастен 36.00лв
Вариант 2:
Уикенд пакет: една нощувка със закуска за двама
Цена: 58.00 лв. Отстъпка: 24% Спестявате: 14.00 лв.
възрастенвъзрастен 44.00лв
За да проверите за свободни места за желаните дати, резервирайте избрания от Вас вариант.
След като получите потвърждение на Вашата резервация по имейл, можете да извършите плащане на ваучера.
Включени допълнителни услуги в цената на офертата
 • паркинг
 • безжичен интернет
 • Делничният пакет е валиден за настаняване в дните от неделя до четвъртък
 • Уикенд пакетът важи за дните петък и събота
 • Валидност на ваучера от 01.10.2017 г. до 21.12.2017 г.
   
 • Безплатно настаняване за дете до 3 г., на допълнително легло, без изхранване
 • За настаняване на дете от 3 г. до 12 г., на допълнително легло, се заплаща на място по 10 лв. на ден
 • Безплатно настаняване на малък домашен любимец
 • ЧЗВ
 • Повече за офертата
 • Коментари / Въпроси 8
Често задавани въроси

1. Как да направя резервация?
Изберете вариант на офертата, както и допълнителни опции към нея, ако има такива, след което попълнете данните за настаняване. Не е нужно да се обаждате за проверка за свободни места.

2. Как да разбера дали резервацията ми е потвърдена?
След завършване на резервационния процес, Вашата резервация е в процес на обработка. До 24 часа ще получите имейл с потвърждение за избраните дати за настаняване. Статусът на вашата регистрация, можете да следите и от своя профил в "Моите ваучери".

3. Какво следва след като се потвърди резервацията ми?
След като резервацията е потвърдена, ще получите имейл с информация за плащане. Когато плащането бъде извършено, резервацията се счита за окончателно потвърдена и ще получите своя ваучер по имейл.

4. Мога ли да анулирам резервацията си?
Анулирането на резервации става по описания начин в т.5 от Общите условия

5. Имам друг въпрос
Разгледайте страницата с често задавани въпроси или се свържете с нас

За Копривщица

Град Копривщица е разположен в планината Същинска Средна гора. Намира се на 110 км. от София, 24 км. от Пирдоп, 22 км. от Стрелча и 90 км. от Пловдив. През 1952 г. е обявен за единствения град музей в страната, а от 1971 г. е архитектурен и исторически резерват, разполагащ с 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници. През 1978 г. е признат за национален архитектурен резерват с международно значение и за селище на международен туризъм.

Много са легендите за създаването и основаването на града. Според една от тях мястото, където се намира Копривщица, било много плодородно и често там почивали кервани и стада с овчарите си. На това място се заселил старобългарски род със своите стада – така наречените „Жупа” - и така било поставено началото на Копривщица. Според друга легенда Копривщица е основана от „болярката от Рила”, която се заселила в местността с добитъка си и измолила от османския султан да я обяви за владетелка на Копривщица. Той й дал ферман, с който селото получило големи привилегии. В него султанът нарекъл Копривщица „Женска поляна” – така по-късно османците наричали Копривщица.  Според трета легенда селото е заселено от български бежанци, потомци на големи български родове, боляри, скотовъдци и животновъди, които след падането на България под османско владичество (края на XIV в.) се изселили тук. Сред тях били тримата овчари - Ламбо, Тороман и Арнаутин, които основали днешните махали Тороман махала, Ламбовска и Арнаут махала. Всички легенди обаче са единодушни по отношение на това, че Копривщица е създадена в края на Второто българско царство (края на XIV в.).

В периода от 1793 до 1810 г. Копривщица е опожарявана три пъти. След третия палеж селището е почти изцяло унищожено и тогава започва изграждането на днешна Копривщица. Новото селище постепенно нараства, местното население от търговци и занаятчии се замогва и благоустроява града.

Архитектурата на Копривщица е свързана с цялостното историческо развитие на българската възрожденска архитектура, запазена и до днес. В първите етапи на своето изграждане тя е близка по характер на архитектурата в селища като Жеравна, Трявна, Самоков, Етрополе, Тетевен и др.

Сред музеите и местните забележителности са Ослековата къща, Лютовата къща, музей „Тодор Каблешков”, музей „Димчо Дебелянов”, музей „Георги Бенковски”, музей „Любен Каравелов”. 

Ослековата къща е строена през 1856 г. за богатия копривщенски търговец Ненчо Ослеков. Интерес представлява богатата стенописна украса и битовата наредба, даващи представа за живота на богатото копривщенско семейство през XIX в. Музейната експозиция включва уникални предмети и накити, женски и мъжки носии, колекция от шити копривщенски кенета (шити дантели) и плетени чорапи.

Сградата на етнографски музей „Лютова къща”, известна още като Топаловата къща, е строена през 1854 г. за семейството на заможния копривщенски бегликчия (събирач на данък) Стефан Топалов, а впоследствие е продадена на богатия копривщенски търговец Петко Лютов. В приземния й етаж са показани автентични копривщенски плъсти (тъкани от непредена вълна). На втория етаж е представена композиция със съчетание на стенопис и дърворезба. Шадраван с розова вода оросява въздуха в горния салон. В гостната стая са изложени копривщенски кенета и женска рокля, които пресъздават традиционната битова обстановка.

Къща музей „Тодор Каблешков” е построена през 1845 г. в пловдивски стил. През 1932 г. в нея е открит първият музей в Копривщица, а от 1954 г., като роден дом на революционера Тодор Каблешков (1851 г. – 1876 г.) е превърната в самостоятелен музей, носещ името му. Музейната експозиция на първия етаж отразява автентичната битова обстановка, в която е живяло многобройното семейство на бащата на Тодор Каблешков - чорбаджи Лулчо Каблешков. Тук са работната стая на жените, кухнята, одаята и родната стая на Тодор. Последната експозиция от 2005 г., представена в Каблешковата къща, показва бита на богатите копривщенски чорбаджии. Сред музейните експонати са учебниците на Каблешков, двете негови пушки, оригиналната му шапка като началник на железопътна станция Белово и недовършеният превод на романа „Граф Монте Кристо”.

Друга интересна къща музей е родната къща на големия български поет Димчо Дебелянов (1887 г. – 1916 г.). Построена е през 1830 г. Музейната експозиция проследява краткия житейски и творчески път на поета и включва неговата люлка, личните му вещи от фронта, ръкописи, снимки и др. В двора на къщата е популярната скулптура, олицетворяваща вечно чакащата майка, приседнала на прага на копривщенската порта. Всяка година през месец август в двора на къщата -музей се провежда традиционна Дебелянова вечер, на която се събират стотици почитатели на Дебеляновото творчество, поети и музиканти.

Не подминавайте и родния дом на Гаврил Груев Хлътев (1843 г. – 1876 г.), апостолът на Априлското въстание от 1876 г., известен с псевдонима си Георги Бенковски. Къщата е построена през 1831 г. През 1966 г. е ремонтирана и превърната в музей. Сред най-интересните музейни предмети е оригиналната пушка на Бенковски, с която се сражава по време на въстанието, черешовото топче, въстаническа униформа и знамето на IV революционен окръг. Експозицията включва и богат снимков материал. Недалеч от къщата, върху скалите, се издига паметникът на революционера, изграден през 1976 г.

Друга интересна забележителност на града е и къщата музей „Любен Каравелов”, която ще намерите недалеч от река Тополница - роден дом на двамата видни копривщенци – братята Любен (1835 г. – 1879 г.) и Петко (1843 г. – 1903 г.) Каравелови - единият публицист, писател и революционер, а другият министър-председател, министър на финансите, един от първостроителите на съвременна България. Къщата е национален архитектурен паметник. Централно място заема печатарската машина и първите печатни творби на Каравелов. Интересен експонат е и диканята (селскостопански инструмент с кремъци, използван при вършитба. Експозицията показва битова обстановка и оригинални предмети, използвани от семейството, както и трите периода от живота на Любен Каравелов - пребиваването му в Русия, Сърбия и Букурещ.

На втория етаж в лятната къща са изложени лични вещи и снимков материал от живота и дейността на държавника Петко Каравелов. В двора се намира старата круша, засадена от писателя през 1854 г., обявена за защитена природна забележителност.

Интерес представлява и църквата „Свето Успение Богородично”, съградена през 1817 г. на мястото на стар храм. Забележителна е с дърворезбата по владишкия трон и амвона и с автентичните икони.

Интересен паметник на църковната архитектура в Копривщица е и храмът „Св. Николай”, строен през 1842-1843 г. Храмът впечатлява със стенописните изображения на библейски сюжети.

В града освен старите къщи и прекрасната природа, туристите могат да разгледат и над четиридесет чешми, строени през различни периоди от историята на Копривщица. Характерна украса за копривщенската чешма са розети от шестоъгълни звезди, шнурови ленти, изображения на водни животни, цветя и др. Едни от най-старите чешми са Беневската и Чалъковата.

Друга забележителност са копривщенските мостове. Много са сводестите каменни мостове, издигнати над малките рекички и дерета, които се вливат в р. Тополница. Най-популярен е „Калъчевият мост”, известен и с името „Първата пушка”. Тук през 1876 г. е прозвучал първият изстрел, който дал началото на Априлското въстание на българите, борещи се за освобождение от османско владичество.

В близост до града има и няколко защитени територии, подходящи за любителите на екологичния туризъм. Поддържаният резерват „Богдан” (обявен за такъв през 1972 г.) опазва вековна букова гора. В него се намира историческата забележителност Детелинова грамада и средногорският първенец връх Богдан (1604 м). Друга защитена територия е „Донкина гора” (обявена за защитена територия през 1979 г.) - тук може да бъде видяна двойка от редкия и световно застрашен от изчезване вид царски орел (Aquila heliacal).

Средна гора е леснодостъпна, с благоприятен климат и с изключителната си природна красота е предпочитана от многобройни туристи и любители на природата. За тях са маркирани единадесет пешеходни маршрута, които са със средна продължителност около 3-4 часа и са с различна степен на трудност. Началото на всеки маршрут започва от туристическия център „Богдан”, където може да се получи пълна информация и рекламни материали за туристическите обекти и маршрути, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в града.

В Копривщица има много хотели и къщи за гости, които приемат посетители в автентична атмосфера. Заведенията за хранене са многобройни и предлагат разнообразни български ястия, приготвени по местни рецепти.Необходимо е да сте регистриран потребител, за да оставите коментар.


Коментари
Valq Ivanova
Приятно място в центъра на града. Обслужването е добро. Една препоръка за хотела- напускането на хотела да е в 12 часа, а не 11 часа.
Калинка Иванова
Доволни сме. Любезен персонал, тихо местенце, вкусна домашна закуска.
Калинка Иванова
Останахме много доволни. Беше тихо и спокойно. Персоналът беше внимателен.
Бихме посетили отново хотела при промоционални оферти!
Жулиета Мухарска
По-лошо обслужване никъде не сме видели! Няма да препоръчаме къщата на никой и ще се постараем навсякъде да се разбере, че нищо от написанто за тях тук не отговаря на истината!
Камелия Хубанова
Много сме доволни ... симпатична и любезна стопанка на уникалната къща и вкусна закуска сутринта.
Д-р Димитър Ленков
Д-р Д.Ленков-престоят в хотела беше много приятен.Персоналът беше много любезен.Изкарахме един незабравим уикенд в Копривщица.
С най-голямо удоволствие бихме се върнали отново.
Елица Минчева
Престоят беше изключително приятен.
Иван Георгиев
Здравейте,
Хотела беше добре обслужването също на ниво.
Единствената ми препоръка е, ако може закуската която предлага хотела да е по стойностна!

Поздрави,


Изтекла
58лв
Цена
38%
Отстъпка
36лв
Крайна цена
За контакти с Резервация.bg
Ако имате нужда от помощ за закупуването на ваучер, можете да ни пишете от формата за контакти или да се обадите на телефон
056-999-099
Най-ниска цена
намерили сте тази оферта на по-ниска цена?
Видео презентация
Ако имате затруднения с извършването на резервация, вижте видео презентацията
07.12 до 10.12
полупансион
35%
Отстъпка
59лв
на човек / ден
Ранни записвания! Една или две нощувки за двама със закуски и празнична вечеря
07.12 до 10.12
полупансион
30%
Отстъпка
45лв
на човек / ден
Една или две нощувки за двама със закуски и празнична вечеря
01.11 до 28.02
закуска
40%
Отстъпка
33лв
на човек / ден
Три, пет или седем нощувки за двама със закуски + ползване на сауна, фитнес и тенис на маса
23.12 до 26.12
полупансион
30%
Отстъпка
2833лв
на човек / ден
Три нощувки със семейството, закуски и вечери или закуски, обеди и вечери